Europas äldsta bok

St Cuthbert Gospel , som ska vara Europas äldsta bevarade intakta bok, har köpts av det brittiska nationalbiblioteket British Library för 97 miljoner kronor

Det finns mer att läsa på  på bibliotekets hemsida,  där också boken finns på bild. Boken är inte större än att den ryms i en handflata, inbunden i rött skinn med vacker präntad latin i inlagan. Den begravdes tillsammans med sin författare St Cuthbert år 698, samma år som han helgonförklarades.

St Cuthbert var en aktad kristen ledare i 600-talets England, känd för sin asketism och för de mirakel som tillskrevs honom både under hans livstid och senare. Han var prior i olika kloster, längst tid på ön Lindisfarne utanför Nordenglands kust. Till slut blev han biskopsvigd på Lindisfarne, men dog tre år senare på ön Innis Farne, ännu längre ut i Nordsjön, där han levde som eremit.

Boken kunde helt ha fallit i glömska om inte den lokala kristna församlingen under 800- och 900-talen flyttade runt för att undkomma vikingarnas framfart, och hela tiden bar med sig St Cuthberts kista. År 1104 beslutade man att låta honom vila i katedralen i Durham, då man också öppnade den och fann den lilla boken i förvånansvärt gott skick invid St Cuthberts huvud i kistan.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.