Bokstavskonst – Karl-Erik Forsberg 100 år

Karl-Erik Forsberg - Vykort BokstavskonstUniversitetsbiblioteket visar i Carolina Redivivas utställningssal, 15 maj 2014 – 3 maj 2015, en utställning om den grafiske formgivaren och bokstavskonstnären Karl-Erik Forsberg.

Karl-Erik Forsberg (1914–1995) är en av Sveriges mest kända grafiska formgivare. Bland hans många uppdrag kan nämnas formgivning av varumärkessymboler, som till exempel för porslinsfabriken Gustavsberg, Sveriges Radio (SR), Nationalencyklopedin (NE), bilmärket VOLVO och han har till Uppsala universitets publikationsserie Acta Universitatis Upsaliensis skapat logotypen AUU.

Han har även tecknat ett flertal typsnitt, varav det mest kända är Berling antikva, ett teckensnitt som Uppsala universitet använder i sin grafiska profil. Typsnittet är ett av få svensktillverkade som fått en internationell uppmärksamhet. Ett annat av Forsbergs tecknade alfabet återfinns i texten ”UPPSALA UNIVERSITET” under universitetets sigill.

En betydande del av Karl-Erik Forsbergs produktion var bokformgivning och bokomslag. Under fyra decennier formgav han mer än 1000 böcker.

Utställningen bygger på Karl-Erik Forsbergs samling i Uppsala universitetsbibliotek och ger en retrospektiv presentation av dennes mångskiftande produktion.

Välkommen att se en utställning om god grafisk design.

Utställningen är öppen 15 maj 2014 – 3 maj 2015.
Utställningssalens öppettider och övrig information om tillgänglighet.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.